Ferestrele termopan sunt solutii eficiente pentru a izola termic si fonica orice tip de cladire, fie ca este o cladire rezidentiala (casa sau apartament) o cladire comerciale ( cladiri de birouri, spatii comerciale) ori cladiri industriale.
Dar odata cu trecerea timpului, pot aparea probleme cu etansarea, care pot afecta atat confortul cat si eficienta energetica a respectivei cladiri.
De este importanta etansarea ferestrelor cu geam termopan? Pentru ca o etansare corecta ofera o serie de avantaje pe care le expunem mai jos in cadrul acestui articol de pe blogul nostru
- O etansare corespunzatoare reduce pierderile de caldura – daca ferestrele termopan nu au fost etansate corect atunci temperatura pe timpul iernii poate scade in interior, crescand consumul de energie necesar pentru incalzire.
- Creste confortul termic – impiedica patrunderea aerului cald in interior pe timpul verii si blocheaza curenti de aer rece, iarna.
- Economii la facturile de energie – mentinand o temperatura constanta la interior, veti consuma mai putina energie electrica.
- Ferestrele termopan foarte bine etansate reduc la maximum zgomotul venit din exterior, oferind o izolare fonica eficienta.
- Daca etansarea a fost facuta eronat poate duce la aparitia umezelii si implicit la dezvoltarea mucegaiului si a igrasiei.
De ce se pierde etansarea ferestrele cu geamuri termopan? Haideti sa vedem care sunt principale cauze care pot aparea:
- Montajul ferestrelor termopan a fost facut defectuos – o instalare necorespunzatoare a ferestrelor cu geam termopan pot crea spatii prin care aerul sau apa patrund in interior cauzand probleme.
- Defectarea garniturilor de etansare – odata cu trecerea timpului acestea se fot deteriora sau rupe, scazand astfel eficienta.
- Balamale si feronerie defecta – daca mecanismele de inchidere ale unei ferestre numai functioneaza corect, acest lucru poate afecta etanseitatea.
- Acumularea de murdarie sau de praf ori daca fereastra nu este reglata periodic ( recomandam reglarea ferestrelor de 2 ori pe an, dupa terminarea sezonului de iarna si terminarea sezonului de vara) poate duce la scaderea performantei ferestrelor.
- Schimbarile de temperatura si expunerea mult timp la intemperii poate duce la aparitia fisurilor sau golurilor.
Solutii sunt pentru a imbunatatii etansarea ferestrelor termopan:
- Inlocuirea garniturilor defecte – daca observati ca acestea sau rupt, crapat trebuie sa le inlocuiti. Cautati produse de cea mai buna calitate care sa reziste la umezeala si termperaturi extreme.
- Reglati mecanismul de inchidere a ferestrei – strangeti sau dupa caz slabiti suruburile de la balamale pentru a asigura o inchidere corespunzatoare. Feroneria termopanelor este reglabila si poate fi ajustata.
- Aplicati un strat suplimentar de silicon de etansare daca garniturile numai sunt eficiente, siliconul trebuie aplicat pentru a umple spatiile prin care poate patrunde aerul sau apa.
- Verifacti si intretineti periodic ferestrele termopan – va recomandam sa faceti de cel putin 2 ori pe an inspectia feroneriei, balamalor, garniturile pentru a prelungi durata de viata si a beneficia de toate avatanjele oferite de aceastea.
- Puteti monta la ferestre rulouri exterioare pentru a proteja locuinta de razele uv si a imbunatati izolatia termica si fonica.
Daca ferestrele termopan sunt vechi sau stricate iar solutiile de etansare nu au efect, atunci este necesar sa montati ferestre termopan noi.
Venim in ajutorul vostru in cazul in care doriti sa instalati ferestre sau usi din termopan de calitate. Daca vreti sa aflati cum se aerisesc ferestrele termopan cititi acest articol https://windowsolution.ro/aerisire-geam-termopan