La unele ferestre cu geam termopan este posibil sa apara condensul (transpirarea). Geamul termopan ajuta la izolarea termica, mentinte caldura in interior pe timp de iarna si o impiedica sa patrunda in interior, vara. Asta datorita celor doua sau trei bucati de sticla care sunt izolate cu aer sau gaz inert.
Care sunt cauzele aparitiei condensului pe geamurile termopan?
Diferenta de temperatura – se intampla mai ales iarna atunci cand in interiorul locuintei temperatura este mai mare decat cea din exterior.
Diferenta de temperatura dintre interior si exterior poate duce la formarea condesului pe ferestrele cu geamuri termopan. Daca geamurile nu sunt foarte bine izolate sau ferestrele sunt de o calitate mai scazuta se poate forma condensul.
Probleme de etansare – daca garniturile sau deformat/stricat, atunci aerul cald din interior va patrunde intre geamuri si se poate forma condens.
Umiditate mare in interior – datorita activitatilor cotidiene de gatit, spalat, uscat, bai fierbinti , acestea pot genera umiditatea, iar daca aceasta nu este ventilata corespunzator se poate transforma in condens.
Lipsa ventilatie sau limitata – o locuinta daca nu este bine ventilata pentru a mentine umiditatea la un nivel cat mai scazut, poate duce la acumulare de umezeaza care in final se transforma in condens.
Ce efecte negative poate avea condensul pe gemurile termopan?
Datorita umezeli care se poate acumula pe rama ferestrei, poate duce la deteriorare ramei, a peretelui, zidului iar daca problema nu este rezolvata pot aparea si alte probleme de structura la cladire.
Condensul “incurajeaza” aparitia si formarea mucegaiului sau a ciupercilor, care sunt daunatoare atat pentru ferestre cat si pentru cei care locuiesc in acea casa, pentru ca pot cauza probleme respiratorii, persoanelor bolnave sau sensibile.
Eficienta energetica scazuta – pot exista pierderi de energie datorita condensului, daca geamurile termopan nu mai sunt eficient termic, atunci vor creste costurile necesare incalziri sau racirii locuintei.
Umezeala, condensul, mucegaiul pot schimba aspectul geamurilor, al incaperii respective sau aspectul vizual al intregii cladiri.
Ce solutii trebuiesc luate pentru a preveni fenomenul de transpirare a geamurilor termopan?
Exista mai multe masuri pe care le puteti lua, dintre aceste enumeram:
In primul rand cumparati ferestre termopan de cea mai buna calitate, investiti in produse premium de la cei mai importanti producatori de geamuri termopan din Romania, aici amintim de Rehau, Salamander, Gealan.
Achizitionati termopane cu un coeficient de transfer termic redus (daca nu stiti sau nu sunteti familiarizat cu aceasta facilitate, intrebati si stabiliti acest aspect cu furnizorul de ferestre).
Un coeficient de transfer termic redus va minimiza diferentele de temperatura intre interior si exterior.
Deschideti larg ferestrele termopan in fiecare zi, indiferent de vremea de afara, o circulatie a aerului proaspat in interior, te poate scapa de umiditate si condens.
Pentru controlul si reducertii umiditatii din aer puteti folosi un umidificator.
O data, daca nu de cel putin doua ori pe an, verificati rama si garniturile pentru a va asigura ca nu exista scurgeri de aer.
Daca apar probleme, reparati sau inlocuiti garniturile pentru a avea o etansare optima.
Mentinteti in interiorul casei voastre o temperatura constanta, pentru asta folositi termostate, acest lucru va ajuta sa nu aveti fluctuatii mari de temperaturi si in acest fel veti preveni aparitia condensului.